Kaluston GPS-paikannus on viime vuosina noussut vahvasti suuren yleistön tietoisuuteen (eikä vähiten tv-mainosten takia). Käytännössä liikkuvan kaluston GPS-paikantamista on tehty jo pitkään eri toimialoilla, erityisesti logistiikkaan ja kuljetukseen (rahti) sekä kunnossapitoon (lumiaura) tai palvelutuotantoon (esim. työkoneet) liittyen. 

Käsite "kalustonhallinta" on siksi GPS-paikantamisen osalta hankala, että se tarkoittaa  ~90% ajasta nimenomaan työkoneiden ja ajoneuvojen GPS-paikantamista. Tällöin puhutaan laitteista, jotka tarjoavat virtaa itsenäisellä GPS-laitteelle tai esim. ajoneuvoista, joiden OBD- tai muuhun tietoliikenneporttiin voidaan suoraan kytkeä erillinen GPS-laite. Nykyisin myös laitevalmistajat valmistavat omaan kalustoonsa liittyen suoraan tehtaalla GPS-paikantamiseen soveltuvat ratkaisut. 

Itsenäiset ja omatoimiset GPS-laitteet muodostavat asiakkaalle kustannuksia seuraavasti:

 • laitteen investointihinta TAI laitteen palveluvuokra
 • laitteen tiedonsiirtoyhteys (voi kuulua palveluvuokraan)
 • laitteen vikaantuminen/rikkoontuminen
 • laitteen vikatilanteiden hoitaminen (esim. laitteen korvaaminen uudella)

image-12

Kuvan taulukossa on laskettu esimerkkikustannuksia aktiivisen GPS-paikantamisen ratkaisulle. Kuvasta voidaan päätellä, että isommilla kalustomäärillä kustannukset eivät liiku kymmenissä, vaan sadoissa tuhansissa euroissa. 

Mikä on kustannus aktiiviselle GPS-paikantamiselle, jos kalustoa on satoja - tai tuhansia kappaleita? Voidaan helposti päätellä, että aktiivinen seuranta on mitä suurimmalla todennäköisyydellä liian kallis ratkaisu tähän tarkoitukseen. Toisaalta on myös muistettava, että laite, joka itsessään sisältää piirilevyn, mikroprosessorin, akuston ja virransyötön, on takuuvarma huoltokohde itsessän, mitä pidemmälle sen elinkaaressa liikutaan. Näin ollen sadat itsenäiset GPS-paikantimet tulevat vaatimaan myös jatkuvaa ylläpitoa ja huoltoa (korjaukset, buuttaukset, vaihtamiset). 

Aktiivinen GPS-paikantaminen on varmasti perusteltua ja tarpeellista sekä kustannustehokasta sellaisessa kalustonhallinnassa ja silloin, kun:

 • Kaluston tarkkaa sijaintia tarvitaan usein, reaaliaikaisesti tai tietokantaan "pisteinä" joiden perusteella dataa hyödynnetään muissa sovelluksissa
 • Kalustoa on suhteellisen vähän (kymmenistä muutamaan sataan) ja se on homogeenistä
 • GPS-Paikantimien asennusolosuhteet takaavat niille häiriöttömän toiminnan (= joku ei joudu jatkuvasti tekemään töitä niiden toiminnan osalta)

 Aktiivinen GPS-paikantaminen ei todennäköisesti ole kustannustehokasta sellaisessa kalustonhallinnassa ja silloin, kun:

 • Kalusto on tuhansista satoihin
 • Kaluston sijainti tarvitaan vain ajoittain eikä sen "polkua" tarvitse seurata
 • Kalusto on moninaista (esim. työkoneita, pienempiä sähkölaitteita, akkusähkötyökaluja, vuokralaitteita)
 • Kalusto ei sisällä valmiita sähkönsyöttöjä/liitäntäportteja aktiivisille GPS-paikantimille vaan ne joutuvat toimimaan akkuvirralla ja niitä joudutaan lataamaan

Mikäli kalustonhallinan digitalisointi ja kaluston sijainnin selvittäminen ilman erillisiä GPS-paikantimia kiinnostaa sinua, alla linkki muutamaan hyödylliseen sisältöön:

Lataa kalustonhallinnan prosessikuvaukset ilmaiseksi tästä

Lataa kalustonhallinnan säästölaskuri ilmaisesti tästä

Mikäli sinua kiinnostaa helppokäyttöinen ja tehokas kalustonhallinnan ohjelmisto, tutustu Spotillaan täällä.

 Lue lisää: Mitä tarkoitaa työkoneiden ja työkaluston hallinta? Onko GPS-paikannus kalustonhallinnassa kustannustehokasta? Miten kaluston seuranta ja varaukset on järkevää toteuttaa? Miten estetään kalustohävikkiä? Kalustonhallinnan digitalisoinnin ABC. Minkälainen on toimiva laitekortti tai konekortti?

 

 

Jätä kommentti:

Tähän liittyvät blogitekstit:

Tehosta toimintaa sähköisillä lomakkeilla!

Harri | syyskuuta 4, 2019

Vieläkö teidän toiminnassanne täytellään paperisia lomakkeita, joita sitten myöhemmin etsitään ja yritetään tulkita? Olemme...

Tähän liittyvät blogitekstit:

Kemikaalirekisteri ja pätevyysrekisteri osana kunnossapitotoimintaa

Jouni | elokuuta 26, 2019

Kunnossapitotoimintaan liittyy toimialasta riippuen erilaisia rekisterivelvoitteita - kuten henkilöstön pätevyyksiin...

Harri

Posted by:- Harri

spotilla ohjelmisto

Uusimia artikkeleita

Suosituimpia artikkeleita