<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=200535291051472&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Kaluston seuranta ja varaukset työmaiden, kohteiden, henkilöiden tai eri varastojen välillä on usein tärkeä osa kalustonhallintaa. Kaivin- tai porakone, työmaatelineet tai jokin tietty muu kone voi kerrallaan olla vain yhdellä työmaalla, henkilöllä, asiakkaalla tai varastossa kerrallaan. Miten suunnittelu ja kontrollointi voidaan tehdä tehokkaasti?

Perinteisesti suunnittelutyötä ja sen jälkeistä laskutusta on tehty paperilla ja kynällä, sittemin esim. Excelissä ja nykyään myös soveltuvilla suunnitteluohjelmilla. Usein haasteena on se, että suunnittelua ja varauksia pitää pystyä hallinnoimaan lennosta: missä tahansa ja milloin tahansa. 

Tietotarpeita joita kaluston sijainnin ja varauksien osalta on helppo tunnistaa ovat ainakin:

  • Laitteen tai kaluston nykyinen tila (vapaa/varattu) ja sijainti (varasto, työmaa, henkilö)
  • Jos laite on paikassa X, kuka on yhteyshenkilö tähän sijaintiin liittyen
  • Milloin laite on seuraavan kerran vapaana ja kuinka pitkään
  • Milloin laite on ollut varattuna 
  • Montako tuntia, päivää tai viikkoa kalusto on ollut varattuna ja kenellä (laskutus)

Esimerkiksi työpäällikön tai työnjohtajan pitäisi pystyä nopeasti työmaalta käsin näkemään, mikä laite on huomenna tai ensi viikolla vapaana käytettäväksi. Jos käytettävä ohjelma vaatii tietokoneen käyttämistä tai se on asennettu vain tietyille tietokoneilla, asia menee hankalaksi. Usein tarve olisi pystyä tarkastelemaan ja tekemään varauksia mobiililaitteella, heti kun tarve ilmenee. 

varauskalenterinäkymä

Oleellisia tekijöitä kaluston kulloisenkin sijainnin ja varausten hallinnoinnin kannalta ovat ainakin seuraavat asiat:

  • Varausten tekeminen ja varaustilanteen katselu on helppoa ja nopeaa, mobiilisti, tietokoneella, mistä hyvänsä ja milloin hyvänsä
  • Henkilöt jotka katsovat/tekevät varauksia saadaan sitoutumaan kaluston varausten ylläpitämiseen 

Perusedellytyksenä sille, että kaluston sijainti ja varauskalenteri toimivat on aina organisaation toimintakulttuuri ja yhteinen sitoutuminen sovittuihin toimintatapoihin. Merkittävänä apuna tässä toimivat hyvät työkalut, joita ihmiset haluavat käyttää ja jotka he kokevat hyödyllisiksi. Organisaation näkökulmasta ajantasainen ja ylläpidetty sijainti- ja varauskalenteri tuovat mukanaan merkittivä hyötyjä toiminnan tehokkuudessa.

Kun kaikki oleelliset asiaan liittyvät henkilöt voivat milloin hyvänsä tarkastaa kalenterista kaluston sijainnin ja varaustilanteen, turhaa sähköposti, tekstiviesti, whatsapp ja puhelinliikennettä, jossa em. asioita pyritään selvittämään, voidaan selvästi vähentää.  

Mikäli kalustonhallinan digitalisointi kiinnostaa, sinua, tässä muutamia jatkolinkkejä:

Lataa kalustonhallinnan prosessikuvaukset ilmaiseksi tästä

Lataa kalustonhallinnan säästölaskuri ilmaisesti tästä

Mikäli sinua kiinnostaa helppokäyttöinen ja tehokas kalustonhallinnan ohjelmisto, tutustu Spotillaan täällä.

 Lue lisää: Mitä tarkoitaa työkoneiden ja työkaluston hallinta? Onko GPS-paikannus kalustonhallinnassa kustannustehokasta? Miten kaluston seuranta ja varaukset on järkevää toteuttaa? Miten estetään kalustohävikkiä? Kalustonhallinnan digitalisoinnin ABC. Minkälainen on toimiva laitekortti tai konekortti?

 

 

Jätä kommentti:

Tähän liittyvät blogitekstit:

Kadonnutta tietoa etsimässä - laitetietojen hallinnan ABC

Lauri | heinäkuuta 31, 2020

Olipa kerran yritys, jonka laitekannan tiedot olivat oikein ja ajantasalla...

Totta vai tarua? Onko mahdollista, että...

Tähän liittyvät blogitekstit:

Spotilla asiakastarina - Malviala Oy

Jouni | maaliskuuta 6, 2020

Malviala on ylpeästi suomalainen perheyritys, jonka perinteikkäissä tuotteissa maistuu kokemus ja tekemisen ilo. Kuten...

Harri

Posted by:- Harri

spotilla ohjelmisto

Uusimpia artikkeleita

Suosituimpia artikkeleita