<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=200535291051472&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Miksi ennakoiva kunnossapito on järkevämpää kuin reaktiivinen kunnossapito?

 

Kunnossapitotoiminta voi kohdistua tien tai katujen kunnossapitoon, teollisuuden kunnossapitoon, kiinteistön kunnossapitoon tai laitteiden ja kaluston kunnossapitoon - kaikkia näitä "aselajeja" yhdistävä tekijä on, että ennakoiva kunnossapito voittaa tehokkuudessa ja mielekkyydessä aina reaktiivisen kunnossapidon.

Miksi matka reagoivasta ja reaktiivisesta toimintamallista kohdi ennakoivaa ja ennustavaa kunnossapitoa on haastava? Lyhyesti sanottuna, kyse on toiminnan kehittämisen yleisestä ongelmasta, jossa pessimistinen ajattelumalli kuten "voi toimia muualla mutta ei meillä" tai "meillä on kädet täynnä töitä, emme ehdi", estää ja hidastaa oikeiden askeleiden ottamista. 

liian kiire

 

Lienee yksiselitteisen selvää, että kunnossapidettävät laitteet olisi syytä tarkastaa ja huoltaa, ennen kuin ne menevät rikki - etenkin silloin, kun kyse on laitteista, joilla on toiminnalle tärkeääkin merkitystä. Kuitenkin valitettavan usein kriittiset tarkastukset ja huollot ovat jääneet tekemättä, jonka lopputuloksena laitteet vikaatuvat ja aiheuttavat tuotannon keskeytyksiä ja häiriöitä liiketoiminnalle. 

Ennakoivaan kunnossapitomalliin siirtyminen on ensimmäinen askel kohti parempaa huomista. Sellaista huomista, jossa etukäteen suunnitellun huolto-ohjelman mukaan tehdyt huollot ja tarkastukset pienentävät kustannuksia siksi, että ennakoitu huolto maksaa likipitäen aina vähemmän kuin reaktiivisesti, kiireellä ja pakolla tehty huolto.

Vaikka kunnossapitoon liittyvät sopimukset olisivat kuinka hyviä, ammattitaitoisen työvoiman ja varaosien saaminen huoltokohteelle kello 04 la-su välisenä yönä on aina kalliimpaa, kuin se, että sama huolto olisi tehty 6kk aikaisemmin suunnitellusti huolto-ohjelmaan perustuen. 

Katso tästä kunnossapidon kustannussäästölaskuri.

Ennakoiva kunnossapito on vain askel kohti vielä parempia ja pidemmällä olevia kunnossapidon malleja, kuten laitteiden kuntoon perustuva kunnossapito tai ennustava kunnossapito. On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että toiminnan kehittäminen on jatkuvaa parantamista, eikä "digiloikkia" tosiasiassa tehdä yhdessä päivässä.

 

Miten matkan kohti parempaa kunnossapitotoimintaa voi aloittaa?


Tosiasioiden tunnistaminen on kaiken viisauden alku, totesi Thomas Carlyle. Askelien ottaminen kohti tehokkaampaa ja parempaa kunnossapitotoimintaa alkaa siitä, että tunnistetaan ja tunnistetaan mikä nykytilassa mättää. Onko huolto-ohjelmia olemassa? Tiedetäänkö mitkä kaikki laitteet tai kohteet pitäisi huoltaa? Miten huoltoja suunnitellaan ja johdetaan? Onko oikea tieto, oikeaan aikaan, oikeassa paikassa? 

Vaikka epäkohtien pöydälle nostaminen kirpaisee hetken - se on tärkeä vaihe prosessissa jossa asioita aletaan laittamaan kuntoon. Palataan tämän artikkelin alussa olevaan kuvaan:

liian kiireOnko kuningas oikeassa, jättäessään "maxim"-konekiväärin sitä esittelevien henkilöiden käsiin? 

On totta, että kuninkaalla on kädet täynnä taistelun johtamisessta - mutta on myös totta, että konekivääri muuttaisi taistelun kulun 100% todennäköisyydellä kuninkaan eduksi. 

 

Kannattaako sinun jättää kehittämättä kunnossapitotoimintaasi?

Ota meihin yhteyttä - haluamme olla mukana auttamassa sinua kunnossapidon kehittämisessä. 

Tsekkaa myös Spotilla kunnossapitojärjestelmä. 

 

Jätä kommentti:

Tähän liittyvät blogitekstit:

Tehtyjen töiden todentaminen - miksi se on vaikeaa?

Harri | syyskuuta 14, 2020

Miksi töiden dokumentointi on tärkeää?

Jos laite on tarkastettu, huollettu, kalibroitu tai säädetty asianmukaisesti, niin...

Tähän liittyvät blogitekstit:

Viisi vinkkiä - hyvän huolto-ohjelman laatiminen

Wilma | elokuuta 24, 2020

Mistä tunnistaa hyvän huolto-ohjelman?

Tässä artikkelissa kuvataan laitteen tai koneen huolto-ohjelman laatimista....

Paula

Posted by:- Paula

spotilla ohjelmisto

Uusimia artikkeleita

Suosituimpia artikkeleita